Haberler

Negatif Haberlerin İnternette Daha Fazla Okunduğunu Gösteren Araştırma

Negatif Haberlerin İnternette Daha Fazla Okunduğunu Gösteren Araştırma

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

Bu ne demek? Sosyal medyada hangi tür haberler toplum tarafından daha çok tık alıyor demek. Bu konu üzerinde yapılan 2023 tarihli bir çalışma olan ‘Nature Human Behaviour’, insanların hangi tarzda haberlerin neden daha fazla okunduğunu ortaya koyuyor.

Negatif unsur içeren haberler, toplum tarafından daha çok rağbet görüyor

Natural Human Behaviour çalışması kapsamında araştırmacılar, viral haber öykülerinden oluşan geniş bir çevrimiçi veri kümesini kullanarak olumsuz ve duygusal sözcüklerin haber tüketimi üzerindeki nedensel etkisini analiz ettiler.

Spesifik olarak, analizlerini bir dizi rastgele kontrollü çalışma (N = 22.743) kullanarak gerçekleştirdik. Araştırmacıların veri kümesinde 370 milyondan fazla genel gösterimde, yaklaşık 5,7 milyon tıklamaya sahip, yine yaklaşık 105.000 farklı haber varyasyonu yer alıyor.

Verilere yapılan analizler sonucunda bir içerikteki pozitif kelimelerin daha fazla olmasına karşın, başlıktaki negatif kelimelerin içerik tüketimini arttırdığı ortaya çıktı. Aslında ortaya çıktı demek yanlış olur, akademik olarak kanıtlandı diyelim.

Araştırmacıların verilerine göre ortalama uzunluktaki bir başlık için (8-12 kelime), başlıkta bulunan her negatif kelime, içeriğin tıklanma oranını %2,3 oranında arttırıyor.

Araştırmacılar, bunun nedeni hakkında net bir veriye sahip değiller ancak tabii ki de varsayımları mevcut. Birebir kendi sözleri şöyle:

“Öfke veya korku gibi yüksek uyarılma düzeyine sahip olumsuz duyguların etkili bir şekilde dikkat çektiği ve yüz ifadelerinde ve beden dilinde hızla karşılık bulduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bunun nedeni, öfke ve korku gibi yüksek düzeyde uyarılmış duyguların sahip olduğu sosyal ve bilgisel değer olabilir, her ikisi de kişinin grubundaki diğerlerini tehditlere karşı uyarabilir ve bu duygulara öncelikli dikkat ve tanınma grubun hayatta kalmasına yardımcı olabilir.

Bu aynı zamanda, içinde bulunduğumuz çağda insanların öfke, korku veya üzüntü içeren çevrimiçi içerikleri paylaşma ve bunlarla etkileşim kurma olasılığının daha yüksek olmasının nedeni olabilir.”

Bütün bunları anlattıktan sonra artık belirli sitelerin Twitter’da tık çekmek için neden kışkırtıcı başlıklar kullandığını anlamışsınızdır. İçerik üreticilerinin böyle başlıklar atmasının sebebi biz tüketicileriz. Biz bunlara rağbet etmeyi bırakırsak, içerik üreticilerinin de bunları artık kullanmamasını sağlar ve sosyal medyayı daha insancıl bir yer haline getirebiliriz.

Şimdi değilse bile belki bir gün…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir