Haberler

YouTube’dan Yalan Haberlere Karşı Önlem: Videolardan Önce ‘Kamu Spotu’ Yayınlayacak

YouTube'dan Yalan Haberlere Karşı Önlem: Videolardan Önce 'Kamu Spotu' Yayınlayacak

Sosyal medya ve internet çağının en temel sorunlarından biri dezenformasyon. Pek çok hatalı ya da yanlış bilgi internette kolayca yayılabiliyor. Bu durumu kendi çıkarına kullanabilen çok sayıda kötü niyetli kişi ya da organizasyon da ortaya çıkabiliyor. 

Bu konuda kullanıcılarını korumayı amaçlayan YouTube, kamu spotu videolarına benzer bilinçlendirme videoları yayınlayacak. Kararın temelinde ise Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma yatıyor. Araştırmaya göre dezenformasyon tekniklerini bilmek, yalan haberlerin etkilerini ortadan kaldırıyor.

Videolar ilk aşamada üç ülkede yayınlanacak

youtube

YouTube’un aldığı kararın ilk uygulanacağı ülkeler ise Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya olacak. Bu ülkelerin seçilmesinin nedeni ise Ukraynalı göçmenler ile ilgili yalan haberler ve dezenformasyonla mücadele edilmesini sağlamak. Google, konuyla ilgili olarak “Sosyal medyanın yanlış bilgilerin yayılmasını önlemede etkili bir rol oynayabileceğini kanıtlayan araştırma heyecan verici” ifadelerini kullandı. 

Yapılan çalışmaya göre insanlar, dezenformasyona maruz kalmadan önce bu tür içeriklerin üretim ve yayılma sürecini hakkında bilgi aldıkları zaman yalan haberlerden etkilenmiyor. Bu nedenle Google, yeni bilgilendirme videolarına büyük önem veriyor.

YouTube’un da sahibi olan Google’la ortak gerçekleştirilen çalışmada, 5,4 milyon kişiye eğitim videoları izletildi. Daha sonra da katılımcıların 22 biniyle bir anket çalışması gerçekleştirildi. Araştırmacıların yaptığı açıklamalarda videoları izleyen kişilerin “dezenformasyon tekniklerini hemen tespit ettiğini, güvenilir ve güvenilir olmayan bilgi kaynakları arasında kolayca ayrım yapabildiğini ve bilgiyi paylaşıp paylaşmama konusunda daha doğru karar verebildiğini” ifade etti. Araştırmanın sonuçları Science Advances dergisinde yayımlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir