14 Mayıs Türkiye genel seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Tabii sosyal medyanın bitki örtüsü de artık tamamen seçimler ve adaylara ilişkin iddialarla dolup taşmaya başladı. Olası dezenformasyonlara yönelik sosyal medya devleri önlemler almaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde WhatsApp, Instagram ve Facebook’un çatı şirketi Meta, seçim güvenliği için özel bir merkez kurduğunu açıklamıştı. Bugün, en popüler sosyal medya platformu TikTok’tan da kritik bir açıklama geldi.
TikTok, dezenformasyonla mücadele için atacağı adımları açıkladı:
Türkiye sayfasında bir blog yazısı yayımlayan TikTok, dezenformazyon (yanlış bilgi) ve mezenformasyonla (bilinçli olarak yayılan yanlış bilgi) mücadeleye yönelik çalışmalarını açıkladı. Platform, mezenforamsyon ve dezenformasyonun yayılmasını tespit etmek ve sınırlandırmak için dünya genelinde 40 binden fazla güvenlik uzmanı ile çalıştığını açıkladı.
Bu sürecin nasıl ilerlediğini ise TikTok Türkiye sözcüsü Emir Gelen şu şekilde açıkladı:
“Bağlam ve doğruluk kontrolü (teyit), dezenformasyon politikalarını tutarlı ve doğru bir şekilde uygulamak için kritik önem taşıyor. Bu nedenle TikTok, potansiyel yanlış bilgileri tespit etmeye yardımcı olmak için makine öğrenimi başta olmak üzere her türlü teknolojik imkanı kullansa da bugünkü yaklaşım nihai olarak moderasyon ekibinin yanlış bilgi ihlallerini değerlendirmesi, onaylaması ve kaldırması üzerine kurulu.”
Bilgi doğrulama kuruluşları ile iş birliği yapılıyor:
TikTok, dezenformasyon moderatörlerinin yanı sıra Teyit.org, Dogrulukpayi.com ve Dogrula.org ile de ortaklıklar yaptığını hatırlattı.
TikTok, bilgiler konusundaki sorumluluğunun da farkında:
Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) ile iş birliği sonucunda Türkiye’de Dijital Okuryazarlık raporunu yayınlayan şirket, bu raporun sonuçlarını yeniden hatırlattı ve sorumlulukların farkında olduğunu ifade etti.
İnsanların %63’ü, internetteki bilgilerin çoğunun gerçeği yansıtmadığına inanıyor. %59’u, güvenilir bir uluslararası veya ulusal kurum tarafından paylaşılan bilgileri dikkate alıyor. %52’si, arkadaşlar ve aile tarafından paylaşıldığında bilgi kaynaklarının güvenilir olduğuna inanıyor. %71’i anonim hesapları ciddiye almıyor. Bu oran, 18-24 yaş grubunda %61,5’e düşüyor.
Yani insanlarımızın büyük bir bölümü, bilgiyi ve bilginin kaynağını düzgün bir şekilde filtrelemiyor.
Rapora ilişkin konuşan Emir Gelen de şunları söylüyor:
“Araştırmanın son bulgusu önemli bir soruyu gündeme getiriyor; Neden gençler anonim kaynaklardan gelen bilgilere itibar etmeye ya da en azından bunları dikkate almaya daha meyilli? İşte bu noktada sorumluluk bizim gibi platformlara düşüyor. Politikalarımızı güçlendirmeye ve uygulamaya devam ederken şeffaf olmaya çalışıyor ve bu zorluğun üstesinden gelmek için uzmanlarla iş birliği yapıyoruz.”
Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri