Haberler

Restorasyon Halindeki Kız Kulesi’nin Yıkıldığı İddia Edildi: Müzeler Genel Müdürlüğü’nden Açıklama Geldi

Restorasyon Halindeki Kız Kulesi'nin Yıkıldığı İddia Edildi: Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Açıklama Geldi

İstanbul’un en çok bilinen yapılarından birisi olan Kız Kulesi hem hakkında anlatılan hikayeleri hem de manzarası ile hem yerli hem de yabancı insanları büyüleyen bir yapı olarak biliniyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Kule, Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, kulenin ahşap iskeletinin yenilenmesi için bir restorasyon çalışması başlatılacağı açıklanmıştı.

Çalışmaların başladığı tarihten beri gözlerden uzak olan Kız Kulesi hakkında ise bugün yeni bir iddia ortaya atıldı. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, tarihi Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında yıkıldığını ve bu durumun vatandaşlardan saklandığını iddia etti. Yetkililerden gelen açıklamalar ve gelişmeler halinde sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

İskelenin dışındaki örtüden kule görünmüyor

Sosyal medyada bu iddianın hızla yayılmasının ardından Kız Kulesi’nin restorasyon halindeki pek çok fotoğrafı paylaşılmaya başlandı. Fotoğraflarda ters açıdan gelen ışığın iskelenin örtüsünün içinden geçtiği ve kulenin eksik olduğu görülüyordu. Pek çok insan bunun kulenin yıkılması nedeniyle olduğunu ve restorasyonu yapan şirketin bunu sakladığını iddia etti.

Ancak bilinenin aksine kule restorasyonları oldukça zorludur ve farklı yöntemleri mevcuttur. Kimi zaman bazı kule restorasyonlarında ana iskeletin değişmesi gerektiği için kule tamamen sökülüp iç iskelet tamamen onarılıp değiştirildikten sonra kule orijinaline uygun bir biçimde yeniden inşa ediliyor.

Kız Kulesi’nin de iç iskeletinin değişeceği açıklanmıştı ve kimi uzmanlara göre kulenin görünmemesinin sebebi, Kız Kulesi’nin iç iskeletinin tamamen yeniden yapılması ve bu nedenle kulenin sökülmüş olması.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada “1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler tüm halkımızla paylaşılmaktadır.” diyerek yapılan restorasyonda iskeletin onarımı nedeniyle kulenin külah kısmının söküldüğünü açıkladı.

Yetkililerden gelen açıklamalar

Konuyla ilgili açıklama yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Restorasyon, sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sektreteri Mahir Polat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kültür Bakanlığı Kız Kulesi Restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Restoran yapıldığında zamanlardan kalmış, binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor. Yetkili arkadaşlarımız da proje hakkında açıklama yapacaktır.” dedi.

Sosyal medya karıştı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir