Facebook’un kurucusu ve Meta’nın başındaki isim olan Mark Zuckerberg, çok uzun zamandır platformlarındaki aktivitelerden dolayı zor zamanlarla karşılaşabiliyor. Yaptıkları ve yapmadıklarıyla çok tartışılan Facebook’un seçimlerdeki etkileri mahkeme konusu bile olmuştu.
O zamanlardan bu yana önceden metni belli olmayan yayınlara pek katılmayan Zuckerberg, şaşırtıcı şekilde Joe Rogan’ın podcast programına konuk oldu. Rogan, sıklıkla tartışma yaratan podcast yayınlarına imza atan bir isim olarak biliniyor ve herhangi bir şekilde önceden bir metin hazırlamıyor.
Kısıtlamaların nedeni FBI uyarılarıymış
The New York Post, bugün ABD Başkanı olarak görev yapan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın dizüstü bilgisayarından sızdırıldığı iddia edilen e-postalarda oğlunun Ukrayna’daki anlaşmalarına yardımcı oluyordu. O dönemde Biden, ABD’nin başkan yardımcılığını üstlenmişti.
Facebook ve Twitter bu makalenin paylaşımına kısıtlama getirmişti. Bu nedenle de her iki platform da sansür uygulamakla suçlanmıştı. Zuckerberg, bu durumun yanlış anlaşılmasını “can sıkıcı” olarak nitelendirdi.
“Bu kararın yanlış olduğunu bilmek beni çok rahatsız ediyor. Yapmamamız gereken bir şeyi yaptık, en kötüsü de bu.” diyen Zuckerberg, makalenin kısıtlanma nedeni olarak FBI’dan gelen uyarıları gösterdi. The New York Post’un makalesi, ABD başkanlık seçimlerinden birkaç hafta önce yayınlanmıştı. O seçimlerde Joe Biden, Donald Trump’ı mağlup ederek ABD Başkanı olmaya hak kazanmıştı.
The New York Post’un makalesine göre Hunter Biden, bilgisayarını tamire verdiğinde bu bilgiler ortaya çıkmıştı. Ukrayna’daki bazı enerji devleri ile Joe Biden’ın görüşmesinin ayarlandığı iddia edilmişti. Öte yandan o dönemde Biden’ın bu tür bir görüşme yapmamış olması ve yalnızca tek bir gazetenin bu verilere ulaşabilmesi şüphe çekmişti. Zuckerberg’in açıklamalarına göre FBI, 2016 seçimlerinde Rus propagandasının önemli rol oynadığını düşündüklerini ve dikkatli olmalarını istemiş. Facebook da bahsi geçen propaganda süreçlerine benzerlikler gösterdiği için bu makaleyi kısıtlama yoluna gitmiş. Yine de makale bugün bile tartışılmaya devam ediyor.