Haberler

Instagram Reels Videoları Nasıl Yapılır? En Dikkat Çekici Videoları Hazırlamak İçin 7 Taktik

Instagram Reels Videoları Nasıl Yapılır? En Dikkat Çekici Videoları Hazırlamak İçin 7 Taktik

Meta, eski adıyla Facebook’un sahibi olduğu Instagram sosyal medya platformu uzun yıllardır hayatımızda ama paylaşım türlerinden bir tanesi olan reels videoları yakın zamanda platforma eklendi. Tıpkı TikTok platformunda olduğu gibi kullanıcıların kısa videolar yayınlamasının önünü açan Instagram reels, hem paylaşanları algoritmada öne çıkarıyor hem de diğer kullanıcılar tarafından epey seviliyor.

Instagram reels videolarının en güzel yanı, kullanıcılara sunduğu araçlardır. Bu araçlar sayesinde video montaj konusunda herhangi bir bilgisi olmayanlar bile o an çektikleri ya da daha önce kaydettikleri görüntüler üzerinden bir reels videosu hazırlayarak milyonlarca kişiye ulaştırabiliyorlar. Hiç bilmeyenler için Instagram reels videoları nasıl yapılır yakından bakalım ve daha da önemlisi, en iyi reels videoları için bazı etkili ipuçlarını görelim.

Hiç bilmeyenler için temelden başlayalım; Instagram reels videoları nasıl yapılır?

Adım #1: Instagram reels paylaşım sayfasını açın. Adım #2: Bir görüntü çekin ya da daha önce kaydetmiş olduğunuz bir görüntüyü açın. Adım #3: Reels videonuzu düzenleyin. Adım #4: Paylaşım ayarlarını düzenleyin. Adım #5: Yayınlayın.

instagram reels

Adım #1: Instagram reels paylaşım sayfasını açın:

Instagram mobil uygulamasını açtıktan sonra sağ üst köşede bulunan artı butonuna tıklayın. Karşınıza çıkan paylaşım türleri arasından reels seçeneğine dokunun. Dilerseniz reels paylaşım sayfasına hikaye paylaşmak için açtığınız kameranın altındaki seçenekler üzerinden ulaşmanız da mümkün.

Adım #2: Bir görüntü çekin ya da daha önce kaydetmiş olduğunuz bir görüntüyü açın:

Instagram reels videosu oluşturmak için iki seçeneğiniz var; ya o an kaydedeceksiniz ya da daha önce kaydetmiş olduğunuz bir görüntüyü kullanacaksınız. Kayıt düğmesine basarak ya da eller serbest modunda kayıt yapabilirsiniz. Kaydedilmiş bir görüntüyü kullanmak için sol alt köşedeki buton ile galerinize ulaşmanız ve reels videonuza eklemek istediğiniz görüntüyü ya da görüntüleri seçmeniz yeterli. 

Adım #3: Reels videonuzu düzenleyin:

Geldik en önemli adıma yani reels videoları düzenlemeye. Instagram bu noktada kullanıcılara pek çok farklı araç sunuyor. Dilediğiniz sesi ya da müziği ekleyebilir, video uzunluğunu belirleyebilir, video hızını ayarlayabilir, çerçeve düzeni seçebilir, zamanlayıcıyı ayarlayabilir, hangi kamerayı kullandığınızı seçebilir, klip sıralamasını seçebilir; yani Instagram reels videonuz üzerinde aklınıza gelen tüm düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Adım #4: Paylaşım ayarlarını düzenleyin:

Instagram reel videonuzun kendi düzenlemesi kadar paylaşım düzenlemesi de bir o kadar önemlidir çünkü amacınız, diğer kullanıcılara ulaşmak. Bu noktada reels videonuza bir kapak fotoğrafı belirleyin, başlık ekleyin, kişileri etiketleyin, konum ekleyin, Facebook kullanıcılarıyla paylaşılıp paylaşılmayacağını seçin, orijinal ses varsa isim belirleyin, altyazıları etkinleştirebilirsiniz, reels videonuzun akışta görünüp görünmemesini seçin.

Adım #5: Yayınlayın:

Reels videonuz üzerinden son düzenlemeleri de yaptıktan sonra son bir butona dokunun ve tüm Instagram kullanıcılarıyla paylaşın. Yayınlamadan önce paylaşım ayarlarınızı son bir kez kontrol etmenizde yarar var. Instagram reels videoları hikaye olmadığı için 24 saat sonra kaybolmaz, siz silene kadar orada kalmaya devam eder. 
instagram reels

Instagram reels video süresi ne kadar?

Instagram, paylaşılan reels videoları için dört farklı seçenek sunuyor. Reels videonuz 15 saniye, 30 saniye, 60 saniye ya da 90 saniye olabilir. Maksimum süre 90 saniyedir. Eğer hareketsiz bir görsel paylaştıysanız ve 15 saniye seçtiyseniz video bir döngü olarak paylaşılır. Fakat bir video paylaştıysanız video süresi boyunca yayınlanacak ve sonra döngü başlayacaktır. 

Instagram reels video boyutu ne kadar olmalı?

Daha önce buradaki yazımızda detaylarıyla anlattığımız gibi Instagram reels boyutu 9:16 oranında 1080 x 1920 piksel, reels kapak fotoğrafı boyutu ise 1080 x 1920 piksel olmalıdır. Kapak fotoğrafı profilinizde 1:1, ana sayfada ise 4:5 oranında kırpılır. Tabii profilinizdeki reels sayfasında ya da reels akışında kırpma olmaz.

Daha iyi reels videoları ile öne çıkmak için deneyebileceğiniz taktikler:

Instagram reels algoritmasını keşfedin. Trendleri takip edin. Kendi tarzınızı yakalayın. 15 saniyeyle yetinmeyin. Müziği keserken stratejik düşünün. Altyazıların işe yarar olduğundan emin olun. Kapaklarınız dikkat çekici ve anlaşılır olsun.

instagram reels

Instagram reels algoritmasını keşfedin:

Ne yaparsanız yapın, olması gereken öncelikle girmiş olduğunuz dünyayı keşfetmektir. Kendi aranızda arkadaşlarınızla eğlenmek için değil de Instagram’da çok daha fazla kişiye ulaşmak için reels videoları yapıyorsanız Instagram reels algoritmasını keşfetmelisiniz. Hangi etiketler öne çıkıyor yalnızca bunu görmek bile sizi bir anda yüzbinlerce kullanıcının önüne çıkarabilir.

Trendleri takip edin:

Tüm sosyal medya platformlarında olduğu gibi Instagram’da da zaman zaman bazı konular, sesler ya da görüntüler çok daha popüler olur. Özellikle bazı akımları yapmayan kalmaz. Bu nedenle Instagram reels trendlerini güncel olarak takip etmeli ve profilinize uygun videolar yaparak bu trendler arasında yerinizi almalısınız.

Kendi tarzınızı yakalayın:

Elbette ne popüler olursa ben de yapayım derseniz kaybolur gidersiniz. Önemli olan, kendi tarzınızı oluşturmaktır. Çünkü kullanıcılar, bir profilin kendine has tarzını severler. O profil, herkesin yaptığı bir akımı yapıyor olsa bile kendine has tarzı ile yaptığı için ilgi çeker. Bu nedenle belki de ilk önceliğiniz, sosyal medyada reels videoları ile yansıtacağınız duruşu seçmektir. 

15 saniyeyle yetinmeyin:

Instagram reels videolarını 15, 30, 60 ya da 90 saniye olarak yayınlayabiliyorsunuz. Yeni başlayanlar için 15 saniye bile belki doldurulması zor bir boşluk olabilir ancak istatistiklere baktığımız zaman Instagram kullanıcılarının 30 saniye ve 60 saniye olan videolara çok daha fazla ilgi gösterdiği görülüyor. 90 saniye de belki bazen uzun olabilir. Bu nedenle hedeflemeniz gereken en az 30 saniyelik reels videolardır. 

Müziği keserken stratejik düşünün:

Instagram reels araçları ile dilediğiniz müziği ya da sesi videonuza ekleyebiliyorsunuz ama dikkatli olmalısınız çünkü müziği sizin kesmeniz gerekiyor. Müzik bir yerden başlasın da bir şekilde sürsün derseniz izlemesi pek de keyifli olmayan bir videonuz olur. Müzik seçimi kadar kesmesi de önemli bir mesele. Nerede başladığı, nerede zirveyi gördüğü ve nasıl sonlandırıldığı iyi ayarlanmış bir reels videosu bir bakmışsınız saatler içerisinde viral olmuş.

Altyazıların işe yarar olduğundan emin olun:

Pek çok Instagram kullanıcısı, reels videoları sesi kapalı olarak izlediği için altyazı eklemek son derece önemli. Fakat gidip de tüm ekranı kaplayacak şekilde altyazılar oluşturmayın. Videonuza eklemiş olduğunuz altyazılar kolay okunabilir olmalıdır. İlk birkaç saniyede dikkat çekici altyazılar eklerseniz bunu gören kullanıcılar sesi açacak ve videonuzu daha dikkatle izleyecektir. 

Kapaklarınız dikkat çekici ve anlaşılır olsun:

Instagram reels videolarının kapak fotoğrafı son derece önemlidir çünkü kullanıcılar bir videoyu açmadan önce bu kapağa göre karar verirler. Oluşturduğunuz kapak hem içerikte ne olduğunu anlatmalı hem de kullanıcıda o videoyu açma merakı uyandırmalıdır. Dikkat çeken ama içerikle alakası olmayan kapakları kesinlikle kullanmayın.

Son zamanların en sevilen paylaşım türlerinden olan Instagram reels videoları nasıl yapılır sorusunu yanıtlayarak bilmeniz gereken bazı ipuçlarını paylaştık. Artık hepimizin yayıncı olabileceği bugünlerde siz de şansınızı deneyin, kimbilir belki yıldızınız reels videolarıyla parlar. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir