Haberler

FBI, Bazı Gazetecileri Yasa Dışı Olarak Gözetleyen TikTok’un Çatı Şirketi ByteDance Hakkında Soruşturma Başlattı

FBI, Bazı Gazetecileri Yasa Dışı Olarak Gözetleyen TikTok'un Çatı Şirketi ByteDance Hakkında Soruşturma Başlattı

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan TikTok, son zamanlarda kullanıcı verilerinin kullanımı nedeniyle Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği gibi birçok yerden yasaklarla karşı karşıyaydı. Tüm bunların ortasında şimdi de platformun çatı şirketi ByteDance’e bir darbe daha geldiği ortaya çıktı.-

Forbes’un konuya yakın kişilere dayandırdığı bir rapora göre ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Adalet Bakanlığı, Çin merkezli şirkete yönelik soruşturma başlattı.

Soruşturma, ByteDance’in geçtiğimiz aylarda çalışanlarının bazı gazetecileri gözetlediğini kabul etmesinin ardından geliyor

Soruşturmanın sebebi, ByteDance’in bazı gazeteciler gözetlemek ve onların konumlarını izlemek için TikTok verilerini izinsiz olarak kullanması. Çinli teknoloji devi ByteDance, aralık ayında iki gazeteciyi gözetlemek için TikTok’u kullanan dört çalışanı işten çıkarıldığını duyurmuş ve olayı kabul etmişti. Yaşananların detaylarına buradaki içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Gözetlenen gazetecilerden biri olan Emily Baker-White tarafından kaleme alınan yeni rapora göre bakanlık yetkilileri, ByteDance’ten çalışanların gazetecilerinin konum bilgilerine erişme çabalarıyla ilgili bilgi istedi. Öte yandan FBI’ın da gözetleme olayıyla ilgili görüşmeler sürdürdüğü ifade edildi.

ByteDance sözcüsü Jennifer Banks ise konuya ilişkin verdiği demeçte, “Olayla ilişkileri olduğu tespit edilen kişileri şiddetle kınadık ve artık ByteDance’te çalışmıyorlar. Dahili soruşturmamız devam ediyor ve bize gelen tüm resmi soruşturmalarda iş birliği yapacağız” ifadelerini kullandı.

Soruşturma, ByteDance için hâlihazırda oldukça zorlayıcı olan bir dönemde geldi. Başta bahsettiğimiz gibi TikTok, son günlerde birçok ülkede resmi telefonlarda yasaklanıyordu. Öte yandan dün çıkan haberler, ABD’li yetkililerin TikTok’un ByteDance’ten satılmasını talep ettiğini göstermişti. Bu haber, TikTok’un Çinli sahibinden ayrılıp bağımsız olabileceğini gösteren iddiaların sonrasında ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir