Haberler

Substack CEO’sundan Elon Musk’a Misilleme: “Twitter Durumu Sinir Bozucu Hale Gelmeye Başladı”

Substack CEO’sundan Elon Musk’a Misilleme: “Twitter Durumu Sinir Bozucu Hale Gelmeye Başladı”

Twitter ve Substack arasında son günlerde yaşanan gerginlik, her iki platformun da CEO’larının konuya dahil olmasıyla birlikte daha da büyüdü. Twitter sahibi Elon Musk, Substack’in yeni duyurduğu Twitter rakibi Notes özelliğinden rahatsız olduğunu belirterek, Substack linklerinin Twitter’da ‘güvenli değil’ olarak göstermeye başladı.

Substack CEO’su Chris Best ise Musk’ın bu iddialarını reddederek, durumu “çok sinir bozucu” olarak nitelendirdi. Peki Twitter ile Substack arasındaki rekabet nasıl başladı ve nereye gidiyor?

Twitter ile Substack arasındaki rekabetin kökeni

Substack, abonelik tabanlı bir blog platformu olarak 2017 yılında kuruldu. Platform, yazarlara kendi kitlesini oluşturup onlara ücretli veya ücretsiz içerik sunma imkanı veriyor. Substack’in en büyük avantajı ise yazarların reklam veya algoritma baskısı olmadan istedikleri gibi yazabilmeleri.

Twitter ise 2006 yılında kurulan ve kısa gönderiler paylaşmaya olanak tanıyan bir sosyal medya platformu. Twitter’ın en büyük avantajı ise yazarların anlık olarak düşüncelerini paylaşabilmeleri ve geniş bir kitleye ulaşabilmeleri.

Her iki platform da farklı amaçlara hizmet ediyor gibi görünse de aslında ortak bir noktaları var: Yazarlar. Hem Twitter hem de Substack, yazarları kendilerine çekmek için çeşitli özellikler sunuyor. Örneğin Twitter, geçtiğimiz yıl Spaces adında sesli sohbet odaları ve Revue adında bir bülten servisi başlattı.

Substack ise bu hafta Notes adında Twitter’a benzeyen bir özellik duyurdu. Notes ile yazarlar kısa formda içerik paylaşabilecek ve bunlardan beğeni ve yorum alabilecekler. Bu özelliklerin duyurulmasıyla birlikte Twitter ile Substack arasındaki olaylar da kızışmaya başladı.

Twitter ile Substack arasında ne olmuştu?

Substack’in Notes özelliğini duyurmasından kısa bir süre sonra Twitter’da ilginç bir şey oldu: Substack linkleri engellenmeye başladı. Twitter kullanıcıları Substack linklerine tıkladıklarında “Bu bağlantı güvenli olmayabilir” uyarısıyla karşılaştılar. Ayrıca Substack linkleri içeren tweetleri beğenmek veya retweetlemek de mümkün olmadı. Twitter’da “Substack” kelimesini aramak bile bu uyarıyı çıkartıyordu.

Twitter’ın bu hamlesinin arkasında ne yattığı tam olarak bilinmiyordu ama bazı spekülasyonlar vardı. Bunlardan biri, Twitter’ın Substack’in yeni özelliği Notes’u kendisine rakip gördüğü ve bunu engellemeye çalıştığı yönündeydi. Diğer bir spekülasyon ise Twitter’ın Substack’in veri güvenliği konusunda endişeli olduğu yönündeydi. Ancak iki taraftan da gelen açıklamalar ortalığı iyice kızıştırdı.

Twitter CEO’su Elon Musk ne dedi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir