Haberler

Elon Musk, İşten Çıkarılan Engelli Çalışanıyla Tartıştıktan Sonra Özür Diledi: “O En Kötüsü”

Elon Musk, İşten Çıkarılan Engelli Çalışanıyla Tartıştıktan Sonra Özür Diledi: “O En Kötüsü”

Sık sık tartışmalı açıklamalarıyla eleştirilen ve çoğu zaman sözünden dönmeyen Elon Musk, sürekli olarak attığı tweetlerle takipçilerinden tepki çekmeyi başarıyor. Twitter CEO’su bu sefer de kendisine Twitter’dan ulaşan bir eski çalışanına kullandığı sözler üzerine eleştiri oklarının hedefi haline geldi.

Üstelik bu eski çalışan hem bir hayırsever hem Twitter’ın bir nevi ortağı hem de engelliydi. Neyse ki dahi milyarder kısa sürede hatasının farkına vardı.

Her şey eski çalışanın Elon Musk’a tweet atmasıyla başladı

Haraldur “Halli” Thorleifsson isimli Twitter çalışanı 6 Mart’ta Elon Musk’ı etiketlediği bir tweetinde 9 gün önce 200 çalışanla aynı anda iş bilgisayarına erişiminin kesildiğini belirtti. İnsan Kaynakları departmanı müdürünün kendisinin kovulup kovulmadığını bilmediğini belirten Thorleifsson, Musk’ın yardımını istedi. Ancak Musk’ın cevap vermesiyle başlayan konuşma her tweetle birlikte yavaş yavaş bir tartışma halini aldı.

Ne iş yapıyordun?

Bu soruyu burada cevaplayabilmem için gizliliği bozmam gerekir. Eğer bunu yapabileceğimi avukatlarınıza yazılı olarak iletirseniz bunu açıkça tartışmaktan memnuniyet duyarım!

Onaylandı, devam et

Diğer şeylerin dışında: -Bir hizmet için yazılım anlaşmasında 500.000 dolar kâr edilmesi için efor harcadım. Diğer anlaşmaların sona ermesini engelledim. -Küçük bir ekiple teslim edebildiğimizden emin olmak için şirket genelinde tasarım projelerinin önceliklendirilmesine liderlik ettim.

– Şirket genelinde tasarımın seviyesini yükseltmeye yardımcı olmak için tasarım kriterlerine öncülük ettim – Tüm tasarım rolleri için yönetici işe alıyordum – Şirketi uzman kullanıcılara ve daha genç kullanıcılara odaklanmaktan uzaklaştırma çabaları üzerinde çalıştım (çünkü kullanıcı tabanımız yaşlanıyor)

-Hangi tasarımlarda hangi seviyeye yükselttin? Resimlerle örnekle ya da olmadı sayacağım. -4 aydır tasarımcı işe almadık. -Gençlere yardım etmek için hangi değişiklikleri yaptın?

Musk’ın bu cevabından sonra Thorleifsson’ın tweetleri cevapsız kaldı ancak Twitter çalışanı Alex Cohen’in bu tweetleri paylaşarak “Yalan söylemeyeceğim bu şahit olduğum en eğlenceli işten çıkarma görüşmesiydi” demesinin üzerine Musk’ın Cohen’e cevabı bardağı taşıran son damla oldu.

Gerçek şu ki (bağımsız bir şekilde zengin olan) bu adam aslında gerçekten iş yapmıyor. Engelli olduğunu ve yazamadığını bahane gösteriyor ancak fırtına gibi tweet atabiliyor. Buna pek saygım olduğunu söyleyemem.

Daha sonrasında Thorleifsson ile daha önce çalışmış olan Daniel Houghton’ın Musk’ı etiketleyerek “Kendisi takımında kesinlikle isteyeceğin birisidir. Eminim ‘çalışmaması’ konusunda bir yanlış anlaşılma vardır” demesinin üzerine Musk, saatler sonra açıklama yaparak eski çalışanıyla görüntülü konuştuğunu belirtti.

Yorumuna dayanarak Halli ile görüntülü konuştum ve gerçekle bana söylenenin farkını anladım. Uzun hikâye. İnsanlarla konuşmak tweetlerle iletişim kurmaktan daha iyidir.

Halli’den bu yanlış anlaşılma için özür dilemek istiyorum. Bana söylenenler ya gerçek dışıydı ya da doğru ama konuyla alakasızdı.
Kendisi Twitter’da kalmayı düşünüyor.

Peki kim bu Haraldur Thorleifsson?

İzlandalı bir girişimci ve hayırsever olan Haraldur “Halli” Thorleifsson, 2014’te kurduğu Ueno isimli şirketiyle Uber, Slack, Google ve Reuters gibi pek çok şirkete tasarım, danışmanlık ve pazarlama hizmeti veriyordu. 2021 yılında şirketini Twitter’a satan Halli, Twitter’da belirli pozisyonlarda çalışırken bir yandan da kendi engeli başta olmak üzere diğer engellerle ilgili insanları bilinçlendirmek adına programlara katılıyor ve podcast’ler düzenliyordu. Kendisi ayrıca müzisyen ve girişimci kimliği ile tanınıyor.

Disferlinopati hastası olan ve tekerlekli sandalye kullanan Halli, 2022 yılında tüm dünyada “Yılın İnsanı” seçilmesinin yanı sıra Red Dot, Webby’s ve daha pek çok kurum tarafından ödül almıştır.

Musk’ın özür dilemesinin ardından işler yoluna girerken pek çok Twitter kullanıcısı Elon Musk’a yeterince araştırma yapmadan bir çalışanını “işini yapmamakla” suçladığı için oldukça sinirli. Halli ise bunun normal olduğunu ve bu tarz sorunlar her şirkette herkesin başına gelebileceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir