Haberler

Elektrikli Otomobil Almayı Hayal Edenleri Kara Kara Düşündüren Paylaşım Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Neydi?

Elektrikli Otomobil Almayı Hayal Edenleri Kara Kara Düşündüren Paylaşım Sosyal Medyayı Karıştırdı: Peki İşin Aslı Neydi?

Türkiye’de dezenformasyon yasasının tartışıldığı şu günlerde, yanlış haber ve bilgi yaymanın tüm dünyada ne kadar kolay olabileceğini gösteren bir gelişme yaşandı. Sosyal medyada servis edilen bir fotoğraf, kısa süre içerisinde viral hale geldi ve yanlış bilginin yayılmasının önüne geçilemedi. Gelin hep birlikte detaylara bakalım.

Fotoğrafı paylaşan isim, David “Avocado” Wolfe olarak da bilinen ABD’li bir yazar ve komplo teorisyeniydi. Bugüne kadar yaptığı paylaşımlarla dünyanın en bilindik komplo teorisyencileri arasında yer almaya başlayan Wolfe, geçtiğimiz günlerde de elektrikli arabalarla ilgili bir paylaşım yaptı. Bir fotoğraf yayınlayan David Wolfe, bu fotoğrafın açıklamasında ise “Fransa: Sivil çalışanlar için elektrikli arabalar satın aldılar, ancak pilleri değiştirmek çok pahalıydı. Ondan sonra kimse arabaları istemedi. Şimdi buradalar.” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak paylaşılan fotoğraftaki yer Fransa değildi. Ayrıca elektrikli arabalarla ilgili söylendiği gibi bir mesele de yoktu

David Wolfe

Twitter’daki paylaşıma buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaşıldıktan sonra on binlerce etkileşim alan paylaşımda yüzlerce otomobil bulunuyordu. David Wolfe’un yaptığı paylaşımdaki tek doğru, görüntüde çok sayıda terk edilmiş araba olmasıydı. Ancak bu araçlar Fransa’da değildi ve batarya değişim maliyetleri nedeniyle terk edildiklerine dair bir bilgi de bulunmuyordu.

Türkiye’de hizmet veren teyit.org benzeri bir kuruluş olan Scopes.com, söz konusu paylaşımla ilgili önemli bir açıklama yaptı. David Wolfe’un iddialarını yalanlayan ekip, gerçeğin ise çok farklı olduğunu açıkladı. Gelin hep birlikte bu fotoğrafın gerçekte ne olduğuna yakından bakalım.

Araba mezarlığı fotoğrafı Fransa’da değil, Çin’de çekildi

Araba mezarlığı

David Wolfe’un paylaştığı fotoğraf, aslında 2021 yılında paylaşılmıştı. Paylaşımı yapan kişi ise terk edilmiş yerleri gezen ve bölgelerle ilgili bilgi paylaşımında bulunan “gregabandoned” isimli sosyal medya fenomeniydi. Fenomen, fotoğrafın Çin’in Hangzhou bölgesinde çekildiğini ifade ediyordu.

Instagram’daki orijinal paylaşıma buradan ulaşabilirsiniz.

Terk edilmiş arabaların batarya değişimi ile uzaktan yakından ilgisi yoktu!

David Wolfe’a göre fotoğraftaki arabalar, yüksek batarya değişim maliyetleri nedeniyle terk edilmişti. Ancak bu da gerçek değildi. Öyle ki bu terk edilmiş otomobiller, Microcity isimli bir şirkete aitti. Elektrikli araba kiralama şirketi olarak hizmet veren Microcity, 2013 yılında binlerce elektrikli araba satın alıp, kiralamaya başlamıştı. Ancak hizmet ilgi görmemişti. 2019 yılında iflas eden şirkete ait araçlar, Çin’de dev bir araba mezarlığı oluşturmuştu…

Tek bir fotoğraf üzerinden kurulan bu komplo teorisi ile değildi ve son da olmayacak

Honda

Açık konuşmak gerekirse bu tür paylaşımlar ilk olmadığı gibi son da olmayacak. Üstelik bu tür asılsız bilgiler yalnızca ABD özelinde de değil. Hatırlayanlarınız olacaktır: Honda Türkiye’nin stokçuluk yaptığı iddiası, geçtiğimiz dönemlerde gündeme bomba gibi düşmüştü. Hatta Honda, konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Yukarıdaki fotoğrafın gelecekte “Honda battı” şeklinde bile servis edilebileceği ihtimali ne yazık ki mevcut…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir