Haberler

BOTAŞ’tan ‘Tuhaf’ Fiyat Karşılaştırması, Son Doğalgaz Zammından Sonra Tartışma Yarattı: “Amsterdam’da 34 TL, Ankara’da 2 TL”

BOTAŞ'tan 'Tuhaf' Fiyat Karşılaştırması, Son Doğalgaz Zammından Sonra Tartışma Yarattı: "Amsterdam'da 34 TL, Ankara'da 2 TL"

Ukrayna – Rusya kriziyle tüm dünyada doğalgaz fiyatları artış yaşamaya devam ederken dün gece Türkiye’de devasa bir zam daha yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), dün paylaştığı duyuruda konutlarda %35, sanayide %50 ve elektrik üretim tesislerinde doğalgaza %44,3 oranında zam yapıldığını duyurdu.

Dev zam, Türkiye’de kısa sürede tepki toplarken BOTAŞ’ın zam haberinden önceki gün paylaştığı bir görsel, Twitter’da zamlardan sonra gündeme taşındı. 30 Mart günü paylaşılan o görselde BOTAŞ, Avrupa başkentlerindeki doğalgaz fiyatlarının karşılaştırmasını yapıyordu. İşin garibi, karşılaştırma TL cinsinden gerçekleşiyordu.

BOTAŞ’ın karşılaştırması:

botaş iphone

Yukarıda görülen ve diğer paylaşımlar gibi yoruma kapatılan söz konusu paylaşımda konut tarifelerinde doğalgazın metreküp başına fiyatı TL başına listelenmişti. BOTAŞ’ın Energy Price Index’ten alarak TL’ye çevirdiği verilere göre metreküp başına fiyatlar Amsterdam’da 34,78 TL, Berlin’de 29,31 TL, Londra’da 17,82 TL, Roma’da 24,77 TL, Sofya’da 17,12 TL ve Ankara’da 2,81 TL idi.. Yani Türkiye, TL bazında en ucuz doğalgaza sahip ülke olarak gösteriliyordu. Fakat hatırlanması gereken şey, Avrupa’nın Türk Lirası’na geçiş yapmadığıydı…

Avrupa’daki birim fiyatlar şu şekildeydi:

BOTAŞ’ın kaynağı olan ve Avrupa başkentlerinin listelendiği Energy Price Index Şubat 2022 raporu, başkentlerde doğalgazın kilovatsaat başına fiyatını c€ (euro cent) olarak gösteriyordu. Yukarıdaki görselde TL’ye çevrildiğinde doğalgaz fiyatlarının en yüksek olduğu yer olan Amsterdam, bu listede ikinci sırada yer alıyordu. Amsterdam’da doğalgazın kilovatsaat başına fiyatı 21,12 euro cent idi. Bu da bir metreküp, yani 10,55 kWh doğalgazın 2,22 euro olduğu anlamına geliyordu. BOTAŞ, bu sayıyı TL’ye çevirerek Twitter’da paylaşmıştı. Söz konusu illerde TL cinsi olmayan, kendi para birimi üzerinden fiyatlandırılan doğalgaz tarifeleri şu şekildeydi:

Amsterdam – 2,22 euro/metreküp Berlin – 1,87 euro/metreküp Roma – 1,67 euro/metreküp Londra – 1,14 euro/metreküp Sofya – 1,09 euro/metreküp

BOTAŞ’la aynı mantıkta gidersek asgari ücret tablosu şu şekilde oluyor…

botaş asgari ücret

İtalya’da hükûmet tarafından belirlenen asgari ücret yok, bunun yerine asgari ücret sendikalar tarafından ayrı ayrı belirlenebiliyor.

BOTAŞ’a sosyal medyadan gelen tepkiler:

botaş

botaş

botaş

botaş

botaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir