Her ne kadar ücretsiz olarak hayatımıza girselere de sosyal medya mecraları, verilerimizi kullanarak gösterdiği reklam odaklı gelir modelleri arasına “abonelik” hizmetlerini de dahil etmeye başladı. Bu işin öncüsü olan Elon Musk yönetimindeki Twitter; kısa bir süre önce Blue adındaki hizmetini Türkiye dahil tüm kullanıcıların erişimine açmıştı.
Eğer Twitter Blue’ya Türkiye üzerinden abone olmak, mavi tik ile birlikte uzun tweetler atma, tweet düzenleme vb özelliklere kavuşmak istiyorsanız bunun bedeli aylık 150 TL. Yıllık aboneliklerde ise bu ücret 130 TL’ye kadar geriliyor. Eğer bu rakam kulağınıza az geldiyse sıkı durun…
Twitter’ın başta şirketler olmak üzere kurumsal hesaplara yönelik çıkardığı yeni paket Verified Organizations’un fiyatı aylık 1000 dolar, yani yaklaşık 19.000 bin TL!
Muhtemelen Türkiye’deki pek çok hesabın bu kaynağı ayırmayacağı Verified Organizations paketinde Twitter Blue özelliklerinin yanısıra bazı yeni özellikler de sunulacak. Aslında yurt dışındaki şirketler için epey kullanışlı görünen bu paket, eğer ayda 1000 dolar değil de 1000 birim olsaydı eminiz ki haber paylaşan pek çok hesap, kişi ve kurum bu peketi kullanabilirdi.
Elbette Twitter’ın hedefi bu paketle özel şirketleri müşterisi haline getirip düzenli gelir elde etmek. Kamu kurumlarının söz konusu özellikleri kullanması mümkün değil, çünkü onlara gri tik veriliyor, ancak burada da değişikliğe gidip yarın devlet hesaplarını da abonesi yapabilir.
Bundan sonra Twitter’da altın tikli bir hesap görürseniz sahibi ayda 1000 dolar ücret ödüyor demektir: Peki Twitter Verified Organizations hangi özellikleri sunuyor?
Kare profil fotoğrafı ve mavi değil altın tik Bağlı hesaplar ikonu, bu ikona tıklanınca ana hesaba gidilecek (Yeni) Profillere bağlı hesaplar sekmesi (Yeni) Ana hesap ve tüm bağlı hesaplar için Twitter Blue paketi Aylık 1000 dolar, her bağlı hesap başına +50 dolar Şimdilik Türkiye’de yok Şu ülkelerde var; ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zellanda, Japonya, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya, Hindistan, Endonezya ve Brezilya.
Kare fotoğraf ve altın tik gibi kozmetik özelliklerin dışında bu paketin öne çıkan en büyük avantajı Affiliated Accounts (Bağlı Hesaplar) desek yeridir. Bunun çalışma mantığı ise şöyle; diyelim ki şirketinizin Twitter hesabı için bu paket alındı, şirketin profilinde sizin de hesabınız görünebilir oluyor. Bağlı her hesap için +50 dolar ücret talep edildiğini de ekleyelim.
Bağlı hesapların bir diğer kullanım alanı da aynı organizasyona ait olan, kişilerden bağımsız hesapların birbirine bağlanmaları diyebiliriz. Örneğin Webtekno Twitter hesabı haricinde bir de Webtekno Bilim ya da Webtekno Oyun gibi kategorik hesaplarımız olduğunu düşünün, eğer paketi kullanıyosak profil resmimiz kare, mavi tik yerine altın tik ve diğer hesapların yanında da ana hesabımızın logosunu göreceksiniz. Böylece yan hesapların bağlı bir ana hesap olduğunu net bir şekilde anlayabilirsiniz.
Bir diğer örneği de devlet kurumlarının hesapları üzerinden verelim. Diyelim ki kamu hesapları için gri tik verilmiyor; cumhurbaşkanlığı adına açılan resmi hesap bu pakete abone oldu. Eğer dilerlerse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter hesabını Bağlı Hesaplar arasında gösterebilecekler, bunun sonucunda Erdoğan’ın hesabının yanında altın tik ve ayrıca cumhurbaşkanlığının resmi logosu eklenecek.
Sizce verilecek avantajlar aylık 1000 dolar eder mi? Twitter ya da herhangi bir sosyal medya platformuna para vermeyi düşünüyor musunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümüne bekliyoruz.